Η εκφώνηση του Συλλόγου μας στο Ογκολογικό Συνέδριο Δράμας την 20η Απριλίου 2018

Κύριες και Κύριοι καλησπέρα σας.

Χαιρετίζουμε και εμείς το Συνέδριο αυτό και ευχόμαστε καλά αποτελέσματα. Ευχαριστούμε ακόμη την Οργανωτική Επιτροπή αυτού του Συνεδρίου που για πρώτη φορά, αν και ερχόμαστε σε όλα σχεδόν τα Συνέδρια Ογκολογικού ενδιαφέροντος που διοργανώνονται στην Δράμα, είναι η πρώτη φορά που δίνεται ο Λόγος στον Σύλλογό μας, στον Σύλλογο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου, για να πούμε ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να πω λίγα λόγια για τον Σύλλογό μας.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας είναι ένα εθελοντικό Σωματείο που ιδρύθηκε το 2005 από μια ομάδα πολιτών που βίωσαν το πρόβλημα του καρκίνου, και μια ομάδα γιατρών όπως ο Ζουμπουλης Μελετιαδής, Ο Μιχάλης Σωτηρίου ο Ξενοφών Κροκίδης, ο Χρήστος Τσοχανταρίδης που βοήθησαν στην Οργάνωση και στην λειτουργία του Συλλόγου. Τα μέλη του συλλόγου είναι άνθρωποι που βίωσαν τον καρκίνο είτε οι ίδιοι ή κάποιος συγγενείς ή φίλος. Εξάλλου το μέλλον είναι άγνωστο για όλους μας. Ο Σύλλογος έχει όλα τα νομιμοποιητικά στοιχεία από τους αρμόδιους Κρατικούς Φορείς και το 2016 Πιστοποιήθηκε μετά από εξονυχιστικό έλεγχο, σαν φορέας παροχής ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ.

Μέσα στους σκοπούς του Συλλόγου μας είναι η ενημέρωση του Πληθυσμού σε θέματα που αφορούν τον Καρκίνο και ιδιαίτερα η Πρόληψη. Έτσι στα τελευταία χρόνια έχουμε προσφέρει δωρεάν Προληπτικούς Ελέγχους στους συμπολίτες μας και συγκεκριμένα κάθε 31 Μαίου Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος προσφέρουμε δωρεάν Σπηρομέτρηση και μέχρι τώρα στην δράση μας αυτή συμμετείχαν 500 περίπου καπνιστές και καπνίστριες, πολλοί από τους οποίους διαπιστώθηκαν με πρόβλημα και αναγκάστηκαν σε παραπέρα εξετάσεις. Ένας μάλιστα χειρουργήθηκε στον πνεύμονα, πρόβλημα της υγείας του που δεν γνώριζε. Η δράση μας αυτή γίνεται με την βοήθεια των Πνευμονολόγων του Νοσοκομείου μας και γίνεται από εμάς, κυρίως γιατί όπως είναι γνωστό,το κάπνισμα είναι αιτία καρκινογένεσης Πολλών μορφών καρκίνου.

Πρόληψη για τον Καρκίνο του Δέρματος. Στα μέσα του Ιουνίου κάθε χρόνο προσφέρουμε στους Συμπολίτες δωρεάν ΑΝΤΗΛΙΑΚΕΣ ΚΡΕΜΕΣ, κυρίως για παιδιά. Μέχρι τώρα προσφέραμε 600 τέτοιες κρέμες και μαζί με τα δείγματα που μας προσφέρθηκαν ξεπεράσαμε τις Χίλιες Διακόσιες προσφορές.

Τον Σεπτέμβρη, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας για τον καρκίνο του προστάτη προσφέρουμε δωρεάν Πλήρη Προστατικό Έλεγχο με αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις με την βοήθεια των Ουρολόγων του Νοσοκομείου μας. Την προσφορά μας αυτή την αξιοποίησαν 400 Άνδρες του Νομού μας από τους οποίους ένα μεγάλο ποσοστό κοντά στο 8-10% χρειάσθηκε να κάνει παραπέρα εξετάσεις και μερικοί από αυτούς έχουν χειρουργηθεί.

Το 2017 προσφέραμε για πρώτη φορά δωρεάν 250 Μαστογραφίες από τις οποίες οι 50 ήταν δωρεά του Νοσοκομείου μας. Την δαπάνη για τις άλλες την κατέβαλε ο Σύλλογος.

Αυτές όλες οι προσφορές γίνονται από τον Σύλλογο μας σαν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ Δεν προσδοκάμε από την προσφορά αυτή μας τίποτε. Ότι κάνουμε το κάνουμε για τον συνάνθρωπο μας και μόνο για αυτόν. Δεν είμαστε συνδικαλιστές ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ. Σκοπός του Συλλόγου μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε τους φορείς που ασχολούνται με τα παραπάνω θέματα. Σκοπός μας είναι να κινητοποιήσουμε τους Πολίτες να συνηθίσουν να κάνουν τις ΣΩΤΗΡΙΕΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ. Έτσι με τα Σποτ μας στα ΜΜΕ τις αφίσες μας και τα αεροπανό μας κατορθώνουμε να σηκώσουμε έναν μεγάλο αριθμό πολιτών από τον καναπέ τους και να κάνουν τις εξετάσεις αυτές. Αρκετοί από αυτούς είχαν το πρόβλημα και μέσα από τις δράσεις μας το αντιμετώπισαν στην γένεσή του και δεν μπήκαν στον λαβύρινθο της πάθησης.

Η ΚΥΡΙΑ όμως ΔΡΑΣΗ μας είναι αυτή που γίνεται στο Ογκολογικό του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. Εκεί καθημερινά βρίσκονται οι ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ Μας δίπλα στον προσερχόμενο Ογκολογικό Ασθενή, τον Συνοδό του που είναι γεμάτοι αγωνία για το μέλλον του αρρώστου. Με την προσφορά του Καφέ και ενός χυμού αλλά κυρίως με την ΑΓΑΠΗ των ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ προσπαθούμε να πλησιάσουμε τους ανθρώπους αυτούς και να ενσταλάξουμε μέσα τους την ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ. Αυτό το σπουδαίο έργο των ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΩΝ ΜΑΣ θα ήθελα να το προβάλλω εδώ στην Σύναξη αυτή και να αναφέρω ένα ένα τα ονόματά τους σαν ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ. Δεν μου το επέτρεψαν ιδιαίτερα μια κυρία από αυτές μου είπε Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ όταν γυρνώ στο σπίτι μου. Ξέρεις εγώ δεν πατώ στα πόδια μου ΠΕΤΩ. Αισθάνομαι πώς αποκτώ φτερά. Ότι κάνω το κάνω για την χαρά που αισθάνομαι Εδώ μέσα στην ψυχή μου!! Για αυτό το κάνω!!

ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ και ότι κάνουμε το κάνουμε για τον διπλανό μας, εμάς μας αρκεί αυτό που αισθανόμαστε εδώ μέσα ΣΤΑ ΕΣΩΨΥΧΑ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ ΔΙΧΩΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ, ΔΕΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΦΟΡΕΑ ΚΡΑΤΙΚΟ Ή ΙΔΙΩΤΙΚΟ.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω ότι για τις δράσεις μας αυτές βραβευτήκαμε.Μας έδωσαν το τρίτο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ κάποιοι που δεν γνωρίζαμε. Έμαθαν για την ύπαρξη μας και για το έργο που προσφέρουμε και μας έδωσαν τον τρίτο Πανελλήνιο Βραβείο. Άνθρωποι που δεν γνωρίζαμε ζήτησαν στοιχεία για τις δράσεις, τους τα στείλαμε και μας ΒΡΑΒΕΥΣΑΝ. Βράβευσαν το έργο μας και τους ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ. Θα πρέπει να αναφέρω ότι το πρώτο Βραβείο το πήρε ένα μεγάλο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης το δεύτερο Ένας Οργανισμός των Αθηνών με ισχυρούς Χορηγούς ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΊΤΟ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ, ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ Αλληλεγγύη και την συμπαράσταση στον Συνάνθρωπο μέσα σε μια κοινωνία της συνδιαλλαγής.

Αυτός είναι ο Σύλλογος και αυτά κάνουμε. ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ.

Σας ευχαριστώ που μας δώσατε την ευκαιρία να σας πούμε ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ποιοι ΕΙΜΑΣΤΕ.

Comments are closed.