Επιστολή προς τον Υπουργό σχετικά με το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Καβάλας

Προς τον Υπουργό Υγείας κύριο Ξάνθο

Κύριε Υπουργέ
Δίχως καμία προειδοποίηση και έξω από κάθε κανόνα συνεργασίας ο Διοικητής της 4ή Υγειονομικής Περιφέρειας πήρε την απόφαση να μετακινηθεί ο Ογκολόγος γιατρός του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Κασαράκης στην Θεσσαλονίκη.Μία μετακίνηση δίχως αντικατάσταση. Η παραμένουσα επίκουρος Γιατρός η κυρία Χαμαλίδου παρά τις φιλότιμές προσπάθειες της είναι ανθρωπίνως αδύνατον να αντιμετωπίσει τον όγκο του έργου που έχει το Ογκολογικό Τμήμα.

Πήρε λοιπόν ο κύριος Διοικητής της 4Ης Περιφέρειας την απόφαση ΔΙΑΛΥΣΗΣ, στην πραγματικότητα του Ογκολογικού Τμήματος της Καβάλας το οποίο σήμερα εξυπηρετεί ΠΕΝΤΕ ΧΙΑΛΙΑΔΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ (5.000) και να τους μετακινήσει στην Θεσσαλονίκη μεταφέροντας και τον όγκο του έργου στο Θεαγένειο Νοσοκομείο.

Ένα Τμήμα που πέτυχε μέσα σε λίγα χρόνια να είναι πρότυπο λειτουργίας και να εξυπηρετεί τέσσερεις Νομούς ( Καβάλας,το 60% του Νομού Δράμας,το Δυτικό τμήμα του Νομού Ξάνθης και το Ανατολικό τμήμα του Νομού Σερρών ). Ένα πρότυπο δηλαδή προσφοράς αποκεντρωμένης Υπηρεσίας που κατά την γνώμη μας θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί σαν μοντέλο αποκέντρωσης προσφερομένων υπηρεσιών και σε άλλους τομείς.

Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη την αναστάτωση και την αγωνία των ασθενών που σήμερα εξυπηρετούνται από το Ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Καβάλας και την οικονομική, σωματική και ψυχική επιβάρυνση που θα επιφέρει αυτή η μεταβολή. Η απόφαση όμως αυτή εκτός των άλλων καταπατά τα δικαιώματα των ασθενών για «Ενημέρωση » και παροχή της σωστής θεραπείας που καθορίζονται από τον Ν (1)2005/2004.

Ο ογκολογικός Ασθενής,κύριε Υπουργέ, είναι ένας ιδιαίτερος ασθενής. Από την στιγμή που θα διαπιστωθεί η νόσος, στο πίσω μέρος του μυαλού του φωλιάζει ο φόβος του θανάτου. Με τον γιατρό του δένεται σε σχέση εξάρτησης, σχέση «ΕΛΠΙΔΑΣ ΖΩΗΣ ». Αφήνεται στον γιατρό του ο οποίος είναι και ο μόνος που μπορεί να απαλλάξει τον ασθενή του από την παραπάνω εξάρτηση. Να τον πείσει δηλαδή ότι και ο αντικαταστάτης του θα του προσφέρει την θεραπεία και την φροντίδα που του οφείλεται όπως και προηγούμενα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε επικαλούμενοι την κοινωνική ευαισθησία σας,την παραμονή του σημερινού γιατρού για ένα μικρό χρονικό διάστημα για να προετοιμάσει τους ασθενείς του για την διαδοχή και την άμεση τοποθέτηση μόνιμου ογκολόγου Γιατρού στο Ογκολογικό τμήμα της Καβάλας.

Τέλος νομίζουμε, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που υπάρχουν, πρέπει το Ογκολογικό Τμήμα της Καβάλας να αναβαθμιστεί σε Ογκολογική Κλινική με την ανάλογη επάνδρωση.
Πιστεύοντας ότι τα αναφερόμενα στην επιστολή μας αυτή είναι σύμφωνα με τις αρχές που πρεσβεύετε και εσείς, δηλαδή της Κοινωνικής Ευαισθησίας, της παροχής της καλύτερης δυνατής υπηρεσίας στον τομέα της Υγείας με το χαμηλότερο κόστος και της ανακούφισης της ευαίσθητης αυτής ομάδας των ασθενών, θα λάβετε τις αποφάσεις εκείνες που ικανοποιούν το Λαικό Άισθημμα του Νομού μας.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων,

Σύλλογος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας
Ο Πρόεδρος,
Παναγιώτης Φώτου

 

Διαβάστε Περισσότερα (κατεβάστε αρχείο)

Comments are closed.